Werk aan de winkel voor de iPad-school

Na het eerste bericht afgelopen vrijdag dat Maurice de Hond een iPadschool op ging richten, heb ik daarop in een persiflage plannen voor een LEGO-school beschreven. Niet zonder reden. Ik had sterk de indruk dat er vanuit de technologie wordt gedacht en niet vanuit een coherente visie op onderwijs. Die indruk is na de presentatie van de plannen niet verdwenen.

Positieve aandacht voor het onderwijs
Ondanks dat ik kritisch ben over de plannen, zie ik wel een positieve kant aan het verhaal: er wordt niet gepraat over bezuinigingen, maar over hoe ons onderwijs eruit moet zien. Alleen al om die reden vind ik het goed dat Maurice de Hond met dit initiatief is gekomen.

Verder is het positief dat men uit wil gaan van de talenten van de kinderen, wil werken met flexibelere openingstijden, kinderen willen voorbereiden op vaardigheden voor de 21ste eeuw en een community rondom de school willen opbouwen. Nieuw is het echter niet. Er bestaan al scholen met ruime openingstijden en ook scholen die al volop experimenteren met de iPad.

Vaagheid
Op zich allemaal mooie woorden waar ik me wel in kan vinden, maar het blijft nog wel erg vaag. Zoals ik het nu zie is het niet meer dan een idee. Ik mis heel erg het verhaal over de positie van de leraar in deze en hoe er invulling wordt gegeven aan de professionalisering van de leerkrachten.

Gadget-gehalte
Een iPad-school beginnen omdat je kinderen zo leuk omgaan met een iPad is kortzichtig. Die indruk bestond vrijdag al en wordt nog eens versterkt door de beschrijving bij de verschillende initiatiefnemers. Het beeld ontstaat dat een aantal gadget-liefhebbers een school begint rondom hun speeltje. Zoals al eerder gezegd: dan kun je ook een LEGO-school beginnen.

Is een iPad echt nodig?
Op deze vraag wordt geen duidelijk antwoord gegeven. Dat de noodzaak voor een iPad ter discussie kan worden gesteld, bewijzen de Waldorf scholen in de VS. Daar worden geen computers gebruikt in het onderwijs en toch stuurt de technische elite van Silicon Valley er hun kinderen naar toe.

Kortom er is nog behoorlijk werk aan de winkel voor de initiatiefnemers om er ook een echt goede school van te maken.

Meer lezen? Kijk dan even waarom Wilfred Rubens vindt dat deze school een kans verdient en hoe Marieke van Osch dit initiatief door een Apple-bril beziet.

4 thoughts on “Werk aan de winkel voor de iPad-school

 1. Wat O4NT beoogt te starten in 2013, maakt de Leonardostichting al vijf jaar waar. Onderwijs, niet gericht op het nu met de middelen van weleer, maar innovatief onderwijs met een ruime blik op de toekomst. Gebruikmakend van middelen zoals MacBook (verplicht voor elk kind in een Leonardoklas), eigen curriculum, eigen opgeleide Leonardoleerkrachten, eigen Leonardoafdelingen binnen bestaande scholen, zeer breed georiënteerd, deep level, top down, etc.

  SHIFT HAPPENS en steeds meer mensen hebben het door…

 2. @Marcel met de kantekening dat de Leonardo-scholen zich richten op een specifieke doelgroep: hoogbegaafde leerlingen.

  Ik kan niet beoordelen of het onderwijs van de Leonardo-scholen 1-op-1 vertaald kan worden naar onderwijs voor gewone leerlingen.

 3. Als het uitgangspunt van een school is dat je er kunt halen voor je ontwikkeling wat je van thuis uit of vanuit je directe omgeving niet meekrijgt, lijkt het me logisch dat de technologische elite kinderen niet naar een iPad-school stuurt…

  Een positief aspect van de plannen van De Hond vind ik dat de iPad-scholen kinderen die dat misschien van thuis uit niet meekrijgen toegang geven tot actuele technologie. Wat mij betreft zou het daarbij zeker niet alleen over de hardware en de content moeten gaan, maar meer nog over de ‘mindset’ (technologie slim, gezond en verstandig gebruiken).

  De iPad-school kan een nieuwe stap zijn in de richting van meer differentiatie in het aanbod van onderwijs. Dat voor een dergelijke school een doordachte onderwijsvisie nodig is, beaamt De Hond voor zover ik kan beoordelen. Hij staat daarbij open voor input. Laten we daarom vooral het ondernemerschap van De Hond verwelkomen, want daarvan kunnen we in het Nederlandse onderwijs nog wel wat extra’s gebruiken.

  Ik ben overigens groot geworden met Lego en ben ervan overtuigd dat de vele uren die ik met dit speelgoed heb doorgebracht mij veel hebben opgeleverd. Dus… ja, laat ook die Lego-school er komen!

 4. @erno zoals ik al schreef: ik vind het positief dat de reuring die Maurice de Hond veroorzaakt tot een meer inhoudelijk discussie leidt over wat we nu echt willen met ons onderwijs. Ik verwelkom dan ook het initiatief, maar een betere uitwerking is nog wel nodig. Gelukkig hebben ze zichzelf daar nog een jaar de tijd voor gegeven.

  Ook ik ben groot geworden met Lego. Het was m’n favoriete speelgoed :-) Het zou me trouwens niet verbazen als spelen met Lego tot een beter technisch inzicht kan leiden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>