Geblockt

Een nieuwe ervaring: voor het eerst ben ik geblockt op twitter. Dit was niet zonder aanleiding. Maar eerst een kort feitenrelaas, daarna hoe ik zelf terugkijk op dit voorval.

De aanleiding
In ieder geval tot gisteren volgden Daniel Lechner en ik elkaar op twitter. Aan het begin van de avond stuurde Daniel het volgende bericht de wereld in: “Zo lang er #bioindustrie bestaat, vind ik een #dodenherdenking hypocriet. Ik rij door om 20.00“. Waarop ik reageerde “dan heb jij denk ik weinig begrepen van #dodenherdenking“.

Waarop Daniel reageerde met “Als 10jarig jongetje stond ik met een zelfgemaakt bord langs de kant van de weg: U staat toch wel 2 minuten stil.” en “Nu denk ik: vrijheid gedenken terwijl we sinds 45 kampen zijn gaan inrichten waarbij Duitse in schaal verbleken? #antropocentrisme“. Beide tweets zijn inmiddels verwijderd.

Aangezien ik gisterenavond niet meer aan reageren toekwam (je kunt nu eenmaal niet continue twitteren), heb ik vanochtend gereageerd met

en

Geen reactie meer op gehad. Op zich logisch, want ik was inmiddels geblockt door Daniel. De berichten zijn dus waarschijnlijk niet bij hem aangekomen.

Terugblik
Terugkijkend zie ik dit toch vooral als een discussie met (in eerste instantie in ieder geval) geprikkelde reacties over en weer. Eerlijk is eerlijk: ook mijn initiële reactie was best fel. Het was een waarde oordeel, geventileerd vanuit emotie. Waarmee ik ook een discussie niet makkelijker heb gemaakt. Het was beter geweest om met een vraag te reageren om op die manier echt de discussie aan te gaan. Aan de andere kant maakt Daniel een discussie onmogelijk door me te blocken. In zijn ogen vast een terechte reactie, in mijn ogen enigszins overtrokken.

Blijft over waarom ik zelf zo fel heb gereageerd. Voor mij zijn 4 & 5 mei belangrijk. Ik vind het belangrijk dat we af en toe stil staan bij het feit dat we in vrijheid leven en dat deze vrijheid en de onderliggende waarden onderhouden moeten worden om deze vrijheid ook voor de toekomst te kunnen garanderen.

Aan de andere kant is voor Daniel blijkbaar het tegengaan van de bio-industrie een hele belangrijke waarde. Een waarde die hij belangrijker vindt dan de dodenherdenking op 4 mei. Daarmee is dit voorval ook een geval van botsende waarden. Ik ben echter van mening dat daar waar waarden botsen je niet over moet gaan tot het negeren/uitsluiten van de ander. De discussie aangaan is mijns inziens constructiever.

Bij deze wil ik Daniel dan ook uitnodigen om de discussie voort te zetten. Hetzij hieronder, hetzij elders.

7 thoughts on “Geblockt

 1. Hoi Jaap
  Mooie reflectie van geëmotioneerde reacties. Openheid als basis voor een dialoog, onderzoeken van elkaars waarde, wat via een blog makkelijker kan dan in 140 tekens. #benieuwd naar reactie van Daniel.

  Groetjes
  Marije

 2. Ben ik hier lekker aan het chillen in Tibet, krijg ik inene tussen het mediteren door deze post onder ogen via Twitter.
  Sjonge jonge, was eeep weer eens bezig?
  Het kan soms ook zo’n snel aangebrand mannetje zijn hè. Zeker als het op dierenleed aankomt doet ‘ie niet onder voor Dion.
  Anyway, ik heb een redelijk kort lijntje met eeep.
  Ik praat wel ff met ‘m.

 3. Ik ken eeep ook vrij aardig, maar dit valt me echt van ‘m tegen hoor. Iemand blocken? Eeerrgg protectionistisch. Ik dacht dat eeep iemand van de vrije dialoog was.. #teleurstellend
  Aan de andere kant, nota bene als blogger een hele avond offline zijn net nadat je een leuk knuppeltje in het honderhok hebt gegooid, is ook niet echt mwpro natuurlijk, Jaap.

  • Op zich heb je gelijk en ik had normaal ook gereageerd. Maar….. Ook bloggers hebben offline activiteiten. In dit geval kwamen er onverwacht wat vrienden langs. En dus was ik de rest van de avond offline.

 4. Hey Jaap, sympathieke en mooie reactie op mijn overspannen gedrag hoor! Ik had natuurlijk kunnen verzinnen dat je gewoon ff je smartphone uit had, en niet gelijk moeten concluderen dat je vanuit een soort minachting of desinteresse niet reageerde.
  Ik had een wat zware week achter de rug en zat iets te chagrijinig op de bank te twitteren. Hoop dat je mijn excuus wilt aanvaarden.
  Sowieso was die eerste tweet van mij natuurlijk ook te provocerend. Dodenherdenking is een zinvol moment om stil te staan bij onrecht, leed en geweld.

  • Daniel, dank voor je reactie. Excuses aanvaard :-) . Zo zie je maar weer dat praten beter is. Ik snap dat je na een zware week misschien wat geprikkelder reageert, daar heeft iedereen wel eens last van. Ook ik.

 5. Well, in my opinion eeep had a point, though. This Dutch Death Memorial really strikes me each year. You Dutch are, together with Germany and my country – the US – the evil champions of the bio-industry.
  Of course I don’t want to end this discussion in Godwin style, but hey, if you take a look at the videos on YouTube about the cruel and inhumane conditions under which animals are suffering in the bio-industry, and the huge numbers of animals that are being grown, transported, and killed in a highly efficient and concealed way, the similarity with the concentration camps and its Eichmanian logistical methods, are striking.
  Against that background the Death Memorial, how valuable an honorable in itself, strikes me as somewhat hypocritical. In that respect I agree with eeep.
  In my opinion, today’s animal rights advocates are the ‘verzetsstrijders’ of the WWII. They fight against injustice and evil, and aim at preventing massive suffering, in an unequal battle with a powerful oppressing body. And, as was the case in 40-45, the large majority of the population looks away, and does nothing about it. Instead, they celebrate their freedom while chewing on their BigMac’s.
  So Jaap, if you cherish Freedom and Liberty that much, why not grant those highly valuable goods to all sentient beings?
  And Jaap, if you have so much respect for the Verzetsstrijders, why not become one yourself, and join our fight against today’s holocaust?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>