De gun & fun factoren van Kickstarter

Voor wie het nog niet weet: Kickstarter is een crowdfunding-platform voor, soms de meest wilde, ideeën. Waar het in eerste instantie veel ging om kunst & cultuur, is nu de diversiteit van de projecten enorm. Maar de echte succesnummers zijn de laatste tijd toch wel de  projecten die een product als doel hebben.

Double Fine haalde $3.336.371 op voor het ontwikkelen van een spel en dat terwijl $400.000 hun doel was. En wat dacht je van $1.464.706 voor een iPhone dock? Of $1.254.120 voor het maken van een stripboek? De laatste in de rij van succesverhalen is Pebble, een smartwatch die als een interface voor je iPhone of Android-telefoon fungeert. In ongeveer een dag haalde dit idee 1 miljoen dollar binnen en ondertussen loopt de teller door en staat nu al op ruim 3 miljoen dollar.

Maar waarom zou je geld steken in een onzeker avontuur? Ten eerste hoef je pas te betalen als het financieringsdoel is behaald. Ten tweede spat bij de meeste ideeën de ambitie en passie ervan af. En ten derde zijn het vaak ideeën die bedacht zijn door mensen die niet genoeg geld hebben om hun idee te kunnen realiseren, maar vaak wel de vakmanschap die daar voor nodig is. Dat laatste maakt dat je mensen het gunt om succes te hebben.

Inmiddels heb ik zelf ook twee projecten gesteund: MailPilot & Gotham Bicycle Defense. Beide zijn aansprekende ideeën om verschillende redenen. MailPilot heb ik vooral gesteund om een praktische reden: het is een innovatieve email-applicatie die op een GettingThingsDone-achtige manier naar het verwerken van email kijkt. Bij Gotham komt de Fun&Gun-factor meer om de hoek kijken. Het is gewoon een coole koplamp voor op m’n fiets die ook nog een lastig is te stelen.

inmiddels heb ik al weer 2 projecten op m’n watch-list staan. Waarom? Het geeft ook gewoon een goed gevoel om anderen te steunen in het realiseren van een droom. Zelfs als je daar ook iets voor terug krijgt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>