iPad-domheid in het onderwijs

Vorige week maakte de Universiteit Utrecht bekend dat alle nieuwe eerstejaars studenten onderwijskunde een iPad cadeau zullen krijgen. De argumentatie hierachter is dat dit het onderwijs aan de studenten zal verdiepen. Waar de universiteit deze stelling op baseert wordt niet duidelijk uit het artikel.

Wat me wel duidelijk is dat het hier om een ordinaire publiciteitsstunt gaat. Ondanks heftige ontkenning van de kant van de universiteit, is dit vrij simpel af te leiden uit het artikel. Het is namelijk zo dat pas nadat de studenten de iPad hebben gekregen, men in een werkgroep serieus gaat nadenken over hoe dit apparaat in het onderwijs ingezet kan worden. Hé? Lees ik dat goed? Het staat er echt. Als je zo’n investering doet dan denk je toch van tevoren na over hoe je een dergelijk apparaat wil gebruiken?

Helaas is dit geen incident. Zo heeft ook het Hondsrug College besloten om iPads voor de leerlingen aan te schaffen. Voor de vorm doen ze daar nog een pilot, maar de beslissing om voor alle leerlingen een iPad aan te schaffen lijkt al genomen. Is het afwachten van de conclusies van de pilot misschien een idee?

Twee klassieke gevallen van ‘technology push’. Eerst de ICT en dan komt de rest vanzelf. Helaas heeft het verleden geleerd dat het niet zo makkelijk is. Als je het mij vraagt is er in beide gevallen sprake van verkwisting van gemeenschapsgeld, meelopen met de iPad-hype en een leuk speeltje voor een bestuurder waar deze mee kan scoren.

Een advies voor beide instellingen:

 • Denk allereerst eens na over welke onderwijskundige doelen je wilt bereiken. Verdiep je je bijvoorbeeld eens in het TPACK-model (zie afbeelding).
 • Bedenk waar je de iPad voor zou kunnen gebruiken. En kijk daarbij niet alleen naar de voordelen!
 • Kijk ook eens naar de paar studies die zijn gedaan over het gebruik van de iPad in het onderwijs, zoals bijvoorbeeld bij de University of Notre Dame.
 • Zet op basis van de verkregen info een pilot met behulp van een goede onderzoeker zodat je na afloop van de pilot ook een valide conclusie kunt trekken.

Oh ja, nog een laatste punt: Als de iPad voor meer verdieping zorgt, mag ik daar uit concluderen dat de studie onderwijskunde in Utrecht redelijk oppervlakkig is?

Update: Bij het Hondsrug College blijkt er toch een goed onderbouwde beslissing te zijn genomen. Zie hiervoor de reacties van Kees Versteeg (rector van het Hondsrug College) hieronder.

7 thoughts on “iPad-domheid in het onderwijs

 1. Jaap, ik denk dat het een beetje kort door de bocht is om de pilot op het Hondsrug College als ‘technology driven’ af te doen op basis van het bericht op NU.nl.

  Er is weldegelijk een onderwijskundige en -inhoudelijke achtergrond van waaruit gekozen is voor de iPad. Andere deviceszijn overwogen, maar er is uiteindelijk voor de iPad gekozen onder andere ten koste van laptops.

  TPACK gaat naast de onderwijskundige doelen ook over technologie en vakinhoud. Dat zijn aspecten waar (inderdaad aan de hand van het TPACK-model) nadrukkelijk aandacht aan wordt besteed … weet ik uit de praktijk.

  • @Fons: Het kan zijn dat jij meer inside info hebt, maar gebaseerd op openbare bronnen kan ik niet tot een andere conclusie komen. De redenen die aangevoerd worden om de iPad in te voeren, kun je voor andere oplossingen ook aanvoeren en zijn dus niet specifiek een aanleiding voor de iPad. Wat dat betreft vind ik de aanpak van Landstede in Harderwijk beter. Eerst kijken of het bruikbaar is, wat er nodig is om er goed mee te kunnen werken en of het financieel aantrekkelijk is. Pas daarna wordt een eventuele vervolgbeslissing genomen. Bij het Hondsrug College lijkt het erop dat de beslissing tot de pilot en de grote aanschaf tegelijk zijn genomen, nog voordat de resultaten van de pilot bekend zijn. Ik vind het dan ook voorbarig om nu al te beslissen over aanschaf voor de rest van de school.

   @Hartger: De conclusie van het project bij Fontys is gematigd positief. Men ziet de voordelen, maar op dit moment zijn er ook nog een aantal beperkingen. De volledige rapportage kun je lezen op de projectwebsite.

 2. Ik heb @marcelwintels ook regelmatig horen (lezen?) twitteren over iPads bij Fontys. Enig idee hoe dat daar afgelopen is?

 3. Beste Jaap,
  Getipt door jouw collega Hartger, voel ik mij geroepen om te reageren op jouw stukje. Het valt mij tegen dat iemand met jouw achtergrond alleen op basis van ” openbare” bronnen , zonder te controleren, conclusies trekt dienook nog eens onjuist zijn.
  Wij zijn als school met thiemeMeulenhof en Luminis als partners bezig met een onderwijskundige toepassing. Door middel van profiling en recommandation en methodes die we metadateren denken we onderwijs op maat te kunnen aanbieden. Als hulp voor de docent die vrij kan arrangeren maar altijd met behulp van een semantische database. Zo staat de leerling en zijn leerstijl centraal. Toen is er onderzocht welke hardware hier goed bij past. Natuurlijk kan dit ook op een laptop want het is tijd en plaats onafhankelijk. Maar het snelle opstarten, de accuduur

 4. De platheid van het apparaat en de aanwezig apps pasten hier goed bij. Dit samen met de door onze ICT zelf geschreven apps op het gebied van absenten registratie en communicatie app maakt het aantrekkelijk voor iedere docent!
  In het tijdpad wat staat voor dit project is duidelijk vermeld aan welke voorwaarden moet voldoen om de volgende stap te maken. Dit ” go- no go” moment is eind juni. Pas dan wordt er beslist of de nieuwe brugklassers een iPad zullen krijgen. En natuurlijk heeft dit te maken met beschikbare content en een duidelijk financieel plaatje.
  Mocht je de behoefte hebben om de toekomst een keer te bekijken: je bent welkom!
  Met vriendelijke groet,
  Kees Versteeg
  Rector Hondsrug college

 5. @Kees Versteeg: Dank voor je reactie voor je uitgebreide reactie. Zoals je het beschrijft klinkt de beslissing inderdaad heel wat beter onderbouwd dan op basis van de nieuwsartikelen kan worden geconcludeerd.

  Ik heb echter ook de website van de school bezocht om te kijken of er meer info over dit vernieuwingsproject te vinden was. Daar kon ik helaas niets vinden. Dat is een gemiste kans denk ik voor het Hondsrug College. Door een bericht over het iPad-project op de website te zetten met de uitleg die je hier geeft, ontstaat er een veel beter beeld bij de buitenwereld.

 6. @Kees & Fons: Een belangrijke reden om in dit bericht e.e.a. behoorlijk zwart-wit neer te zetten is dat ik helaas al te vaak heb gezien dat er allerlei ICT-toepassingen de school in wordt gefietst zonder dat er een duidelijk idee achter zit hoe e.e.a. gebruikt moet worden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>