Een pakkend begin!

Het begin van de les is van groot belang voor het vervolg. In de loop van de jaren bestaat het gevaar dat je als docent een bepaalde manier van het begin van de les eigen maakt. Het kan verfrissend werken om de les eens anders te beginnen. Daarnaast prikkelt dit de leerlingen ook meer. Verandering van spijs doet eten.

In de publicatie ‘Een pakkend begin! Ruim 30 concrete voorbeelden voor het economieonderwijs om goed van start te gaan’ bespreken Kees van Someren, Dorien Doornebos-Klarenbeek en ik een breed scala aan voorbeelden om de economieles te beginnen. Een gedeelte van de voorbeelden leent zich ook uitstekend om een nieuw thema te beginnen. Elk voorbeeld kent een vast stramien. Een korte inleiding met een beschrijving van de werkvorm wordt gevolgd door een beschrijving van een mogelijke uitwerking, een aantal tips en als laatste informatie over de geschatte tijdsduur en de toepassingsmogelijkheden (start van de les en/of start van een nieuw thema).

Deze publicatie is geschreven met het economie-onderwijs in gedachten. Dit sluit leraren van andere vakken natuurlijk niet uit, zij kunnen zich uiteraard ook door deze voorbeelden laten inspireren.

2 thoughts on “Een pakkend begin!

  1. Interessant en praktisch bruikbaar. Op het eerste oog had ICT er wel een sterkere plek in kunnen krijgen. Bijv. Mindmappen met Mindmeister. Of RSS feeds scannen ipv kranten koppen snellen. Etc.

  2. Mindmappen zit er in principe in (werken met een woordweb), alleen niet in de ict-variant. Bij de term RSS zullen nog redelijk veelleraren je glazig aankijken. We hebben daarom geprobeerd zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat voor veel leraren herkenbaar is. Op die manier is de drempel minder hoog om er mee aan de slag te gaan.

    Op meer op ICT gerichte variant heeft denk ik ook zeker meerwaarde, met name voor docenten die al meer vertrouwd zijn met het gebruik van ICT in de les.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>